Indonéský bobkový list
(Syzygium polyanthum)
LÉČIVÉ ÚČINKY
Existuje nespočet výhod Daun Salam, které jsou jen zřídka známé. Zatím se často používají k mixování pokrmů pro jejich výraznou vůni. Tato rostlina s latinským názvem Syzygium polyanthum má navíc mnoho výhod pro svět zdraví a krásy. Výhody Daun Salam spočívají v tom, že obsahují sloučeniny, jako je niacin, vláknina, tanin a vitamín C. Mimo jiné příznivě působí na lidské nemoci.
Daun Salam, s obecnými názvem indonéský bobkový list, je druh rostliny z čeledi Myrtaceae, původem z Indonésie, Indočíny a Malajsie. Listy rostliny se tradičně používají jako příchuť jídla a bylo prokázáno, že zabíjejí spory Bacillus cereus.
Obecný popis:
Je to strom dorůstající výšky až 30 m, velikosti obvodu 180 cm, s válcovitou nebo oválnou korunou stromu, šedohnědými větvičkami a šedou šupinatou kůrou. Koruna Má válcovitou až oválnou korunu. Kmen a kůra je šedá a šupinatá.
Listy: Má protilehlé, stopkaté listy, které jsou tence kožovité, elipsovité nebo kopinaté, 5–16 cm dlouhé a 2,2–7 cm široké a každý má špičatou špičku listu, 1 žilku probíhající rovnoběžně s okrajem listu a 6– 11 párů postranních žil.
Květy: Vytváří oboupohlavné květy, krémově bílé, zrůžovělé nebo načervenalé, slabě vonící, asi 0,8–1,3 cm, a nacházejí se v až 10 cm dlouhých květních hroznech umístěných na koncích jeho větví nebo v paždí listů.
Plody: Vytváří dužnaté plody, které jsou kulaté až zploštělé, 0,4–1,2 cm v průměru, ve zralosti červené až purpurově černé, každé obsahuje 1 semeno.
Ostatní: Morfologie rostlin Blízko rozmístěné jedince vysazené v řadě lze vytvarovat do jasně zeleného živého plotu nebo zástěny. Tento druh je nenáročný na pěstování a vyžaduje minimální údržbu.
Související fauna: Plody konzumují různé druhy ptáků, jako je holubice ovocná (Ptilinopus jambu) a bulbul smetanový (Pycnonotus simplex).
Etnobotanické využití: Jedlé části rostlin (jedlé plody, jedlé listy)
Jídlo: (Bylinky a koření: Mladé listy jsou běžně používané koření v kuchyni jihovýchodní Asie, které je oblíbené zejména v Indonésii. Má mírně nakyslou chuť. Čerstvé nebo sušené listy se přidávají do masitých, zeleninových a rýžových pokrmů, jako je kari a dušené maso, ovoce a zelenina.
Copyright © Všechna práva vyhrazena.