Mangostana
(Garcinia mangostana)
LÉČIVÉ ÚČINKY
Díky vysoké koncentraci xanthonu v plodech, má mangostan léčivé účinky. Xanthony působí na různé bakterie jako zlatý stafylokok, salmonela, má značné antioxidační schopnosti. Účinkuje jako antibiotikum a antiparazitikum, užívá se při hojení ran, léčbě tuberkulózy, malárie, při zánětech uší, nosní sliznice, dýchacích cest, při zánětech močových cest, střevních potížích i dalších onemocněních.
Po staletí využívání Mangosteenu v tradiční medicíně, a po dlouholetém vědeckém zkoumání je všeobecně známo, že Mangosteen může mít svými výjimečnými vlastnostmi velmi pozitivní vliv a účinek, na mnohá onemocnění a potíže:
lidská schránka
* všeobecný pocit zdraví a spokojenosti
* napomáhá udržet optimální tělesnou hmotnost
* snížení pocitu únavy
* stárnutí (vliv na volné radikály)
* imunita
* podpora jiných vitamínů a antioxidantů
* alergie (působí jako antihistaminikum)
srdce, krevní oběh
* podpora zdravého krevního oběhu (snížením zánětových procesů a vlivů volných radikálů)
* ochrana srdečního svalu
* snížení cholesterolu a hladiny tuků
* krevní tlak (regulace)
mozek a nervy
* poškození nervů (redukování škod volnými radikály, velmi časté u diabetes)
žaludek, střeva
normální průchodnost střev
svaly a kostra
* Arthritis a zdraví kloubů
* bolení hlavy
* migréna
* bolesti šlach a svalů
plíce a dýchací cesty
* astma
* chřipka
ledviny, močový měchýř
* funkce ledvin
* infekce močového měchýře
ženská onemocnění
* menstruační problémy
pokožka
* záněty kůže
* akné
* poranění kůže
emocionální problémy
* psychické zdraví
MANGOSTANA A HUBNUTÍ:
Garcinia je v poslední době populární jako doplněk stravy při podpoře snížení nadváhy a obezity. Obsahové látky garcinie totiž vykazují na tkáňových kulturách inhibici tvorby volných mastných kyselin, dále tlumí chuť k jídlu - vždy je však třeba zdůraznit fakt, že je vhodné kombinovat alespoň s minimální pohybovou aktivitou a redukcí stresu nebo jiného faktoru zvyšující potřebu jíst.
Prozatímní testy obsahových látek garcinie prokázaly snížení plasmatického cukru a navíc také celkového cholesterolu na periferii, i když se zatím nezná přesný mechanismus.
Nicméně v plodu garcinie se nachází velmi prospěšná molekula, hydroxycitronová kyselina (HCA) která zvyšuje spalování tuků a snižuje potřebu jíst. S největší pravděpodobností tato obsahová látka garcinie inhibuje enzym známý jako citrátlyása, který způsobuje hromadění volných tukových částeček. Výše zmíněná hydrocitronová kyselina zvyšuje synaptické hladiny serotoninu v mozku, tudíž se z toho usuzuje, že je člověk v tu chvíli blaženější a nepotřebuje se tedy "zajídat", aby se cítil lépe.
Studie rozebírají pohled na garcinii z mnoha pohledů. Na animálních modelech vyšel pozitivní výsledek při ukládání plasmatického cukru.
Zdá se, že obsahové látky garcinie příznivě ovlivňují jeho metabolizaci a ukládání v těle. Glukosa je tedy lépe odbourávána při energetickém spalování a zlepšuje se využívání potenciální energie místok ukládání v podobě tuků.
OBECNÝ POPIS:
Domovem mangostany je jihovýchodní Asie. Garcinia Mangostana, je tropický stále zelený strom s tmavě fialovými plody, který dorůstá výšky 7 až 25 metrů. Tento strom vyžaduje stálé teplé tropické podnebí. Mangostana, a to jak strom, tak plody, se obejde bez chemické ochrany proti škůdcům. Má významné obranné mechanizmy a silné bioaktivní látky, kterými se dokáže bránit.
Strom mangostanu vyžaduje tropické podnebí s teplotami do 38 °C. Při teplotách pod 0 °C strom odumírá. Dorůstá výšky 6–25 m, má tmavě hnědou kůru a při poranění roní žlutý latex. Koruna je jehlanovitá, podobná koruně smrku.
Listy jsou tmavě zelené, krátce řapíkaté, mají lesklý povrch a vejčitě protáhlou špičku. Jsou 10–25 cm dlouhé a 7–13 cm široké.
Květy se čtyřmi kališními a čtyřmi masitými žlutozelenými korunními lístky vyrůstají na špičkách větví. Květ tvoří vně zelenavé a uvnitř žlutavě červené korunní plátky, mnoho tyčinek, jejichž nitky srůstají na spodu ve čtyři svazečky a svrchní semeník s přisedlou 4–8 laločnou bliznou.
Plody mangostanu jsou kulaté bobule o průměru přibližně 8 cm. Plod zraje 3 měsíce, přičemž na začátku je plod zelený a tvrdý. Až je plod zralý, tak se slupka zbarví do červenohnědá až fialová a změkne. Pod slupkou je bílá dužina, která je rozdělena na čtyři až osm dílků s jadérky, která se
nekonzumují. Dužina je lahodná, šťavnatá, sladkokyselá.
POUŽÍVÁNA ČÁST:
Dužina plodu
Slupka plodu
Copyright © Všechna práva vyhrazena.