Vítejte na stránkách

Galgán lékařský

( Alpinia galanga )

LÉČIVÉ ÚČINKY


  • Při trávicích potížích, bolestech břicha, zvracení, průjmech, úplavici, nadýmání a žlučníkových potížích.
  • Usnadňuje trávení, což oceníme zvláště u tučných a těžkých jídel.
  • Zlepšuje prokrvení organismu i mozku (prospívá paměti).
  • Reguluje metabolismus tuků.
  • Antibakteriální, antivirové, antimykotické hemostatické (zastavuje krvácení) a močopudné vlastnosti.
  • Protizánětlivé a antioxidační účinky.
  • Prospívá při akutní a chronické artritidě a revmatismu.
  • Protiplísňový účinek.


Jak už napovídá sám druhový název, galgán je odedávna používán pro své léčivé účinky. Obsahuje totiž účinné látky jako silice, flavonoidy anebo hořčiny. Bývá doporučován pro usnadnění trávení, ale měl by kladně působit rovněž na kardiovaskulární systém. VAsii je také považován za účinné afrodiziakum a dle některých výzkumů se dokonce může jednat o podpůrný prostředek při léčbě rakoviny. 


Obecný popis:

Galgány jsou vytrvalé, pozemní, stálezelené byliny s tlustými plazivými oddenky. Většinou dorůstají výšky 1 až 3 metry, některé robustní druhy z východní části areálu (Alpinia regia na Molukách, Alpinia boia na Fidži) však mohou přesáhnout i výšku 8 metrů. Listů je většinou větší počet, jsou podlouhlé až kopinaté, a jejich báze vytvářejí nepravý stonek, podobně jako je tomu např. u banánovníku. Květy jsou dvoustranně souměrné a oboupohlavné. Jednotlivé květy se otevírají pouze na jediný den. Jsou uspořádané do husté nebo řídké vrcholové laty, hroznu nebo klasu. Před rozvitím je květenství kryté 1 až 3 toulcovitými zákrovními listeny. Kalich bývá trubkovitý, u některých druhů na jedné straně rozštěpený. Koruna je trojlaločná, střední lalok bývá více méně kápovitý a obvykle širší než postranní laloky. Ve středu květu je nápadný pysk (labellum), který vzniká přeměnou části sterilních tyčinek (staminodií). Pysk je u většiny druhů větší než koruna, s různě laločnatým okrajem nebo celokrajný. Semeník obsahuje 3 komůrky. Plodem je suchá nebo dužmatá, zpravidla kulovitá, pravidelně nebo nepravidelně pukající tobolka obsahující mnoho semen.



Copyright © Všechna práva vyhrazena.